20090221

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


«Κε. Υπουργέ,
Οι νομοί Ημαθίας και Πέλλας, ως κύριο παραγωγικό προϊόν έχουν το ροδάκινο το οποίο αποτελεί τη βάση όπου στηρίζεται το εισόδημα και το μεγαλύτερο κομμάτι του οικονομικού ιστού της περιοχής.
Είναι το μοναδικό Ελληνικό αγροτικό προιόν στο οποίο έχει επενδυθεί υψηλότατου επιπέδου τεχνογνωσία, έχει πρωτοπορήσει στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, διαβαθμίζεται σε δεκάδες ποικιλιών συνεχώς βελτιούμενων, απασχολεί χιλιάδες εργατικά χέρια, απαιτεί την προσωπική φροντίδα του παραγωγού και συγκεντρώνει επάνω του το διαρκές ενδιαφέρον του, χωρίς το οποίο είναι αδύνατο να φτάσει στην τελική εμπορεύσιμη μορφή του.
Είναι ένα προϊόν εξαιρετικά ευπαθές και απαιτεί απόλυτο συντονισμό όλου του μηχανισμού παραγωγής- συγκέντρωσης- διάθεσης έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερπροσφορά και κατ επέκτασηκατάρρευση των τιμών πώλησης και του εισοδήματος του παραγωγού.
Από το σύνολο της πανελλαδικής παραγωγής ροδακίνων και νεκταρινιών η οποία σαν Κλάση 1 ανέρχεται στους 240.000 περίπου τόνους , το 1/3 εξάγεται και απ’ αυτό το 60% περίπου έχει κατεύθυνση τη Ρωσική αγορά. Όπως αντιλαμβάνεστε η Ρωσική αγορά, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της τιμής του προϊόντος. Σε περίπτωση που αυτή χαθεί, δημιουργείται πρόβλημα υπερπροσφοράς και λόγω της ευπάθειας του προϊόντος , θα προκληθεί ταχεία πτώση των τιμών που θα συμπαρασύρει το σύνολο του προϊόντος, είτε αυτό εξάγεται , είτε προωθείται στις αγορές εσωτερικού.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου στις 28/2/2008, μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο έθετε τους όρους και τις προϋποθέσεις εξαγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία και την εν συνεχεία ενεργοποίηση του άρθρου 6 του μνημονίου στις 15/11/2008 από την Ρωσική Κυβέρνηση, κάθε φορτίο ροδακίνων και νεκταρινιών Ελληνικής προελεύσεως με προορισμό την Ρωσία, θα πρέπει να συνοδεύεται με πιστοποιητικό ασφάλειας (ανάλυση υπολειμμάτων). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάθε φορτίο δεν υπάρχουν προϊόντα από έναν μόνο παραγωγό αλλά πιθανόν από περισσότερους από πέντε και επομένως όταν φτάνουμε να εξάγουμε έως 150 φορτία την ημέρα, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο αριθμός των αναλύσεων που απαιτείται.
Τα εργαστήρια που θα πραγματοποιούν τις αναλύσεις σύμφωνα με το προαναφερθέν μνημόνιο θα πρέπει να είναι διαπιστευμένα από τις Ρωσικές υπηρεσίες, η δε Ελλάδα έχει διαπιστεύσει 3 κρατικά εργαστήρια (Μπενάκειο, Περιφερειακά Κέντρα Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης και Καβάλας), τα οποία δυστυχώς όπως τα ίδια μας πληροφόρησαν δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν καθόλου αναλύσεις λόγω φόρτου εργασίας.
Μετά και από δική μας παρέμβαση, έξι ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων διαπιστευμένα από το Ε.ΣΥ.Δ. , με την μεσολάβηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 3/12/2008, υπέβαλαν αίτημα διαπίστευσης πρός τη Ρωσική Κυβέρνηση. Τα εργαστήρια είναι η ΔΕΛΚΟΦ στον Κοπανό Νάουσας, η AGROLAB στη Σίνδο, η AGENT στην Αθήνα, η SKYLAB στην Αθήνα, η BIOLAB – EPIRUS στην Άρτα, και η CADMION στο Κιάτο, για τα οποία ακόμη δεν υπάρχει απάντηση από την Ρωσία. Αλλά και η διαπίστευση των προαναφερθέντων εργαστηρίων να γίνει, δεν επαρκούν πάλι για την κάλυψη ούτε του 50% των αναγκών μας.
Παράλληλα από φέτος η Ρωσική πλευρά θα ορίσει συγκεκριμένα σημεία-τελωνεία εισόδου Ευρωπαϊκών οπωροκηπευτικών προϊόντων, με τα οποία θα είναι συνδεδεμένες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και με ένα ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα- βάση δεδομένων, θα προαναγγέλεται η αποστολή του φορτίου προς τη Ρωσία και τότε μόνο θα επιτρέπεται η εισαγωγή του, στη χώρα αυτή .
Το επόμενο πρόβλημα, είναι η εύρεση μεταφορικών μέσων και μάλιστα χαμηλού κόστους, στο οποίο απαιτείται παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών.
Στο εν λόγω θέμα προτείνουμε να ακολουθηθεί η περυσινή διευθέτηση, η οποία και τους Έλληνες μεταφορείς κάλυψε και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις διευκόλυνε. Εκτιμούμε όμως ότι το πρόβλημα που προκύπτει για τις εξαγωγές ροδακίνων από την ενεργοποίηση του άρθρου 6 του μνημονίου Ε.Ε.-Ρωσίας, δεν μπορεί να επιλυθεί εφέτος ακόμη και εάν διαπιστευτούν τα ιδιωτικά εργαστήρια.
Για τον λόγο αυτό, ζητούμε να γίνει άμεσα πολιτική παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμη και του Πρωθυπουργού, προς τη Ρωσική Κυβέρνηση και να ζητηθεί πίστωση χρόνου για ένα 12μηνο, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε οργανωτικά και με τις απαιτούμενες υποδομές . Ταυτόχρονα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν εργαστήρια αναλύσεων για να είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Εμείς σαν κοινοπραξία των μεγαλυτέρων Ομάδων Παραγωγών που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια και εξάγουν στη Ρωσία, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση μιας τέτοιας επένδυσης. Επίσης θα πρέπει να δοθούν οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες να εφιστούν την προσοχή των παραγωγών στη χρήση ορισμένων κατηγοριών φυτοφαρμάκων π.χ.( Chloropyrifos) που αποτέλεσαν την μεγαλύτερη αιτία της λήψης αυστηρών πρόσθετων μέτρων από την Ρωσική πλευρά.
Συμπληρωματικά κ. Υπουργέ, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε, ότι όσον αφορά τη Ρωσία υπάρχουν φέτος σημαντικά προβλήματα μή είσπραξης της αξίας των φορτωθέντων προϊόντων, είτε νωπών οπωροκηπευτικών, είτε μεταποιημένων, η οποία υπερβαίνει τα 10. 000. 000 ευρώ.
Αιτία η μη χορήγηση συναλλάγματος από τις Ρωσικές Τράπεζες στους εισαγωγείς λόγω Κυβερνητικών περιορισμών και η παράλληλη υποτίμηση της αξίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ. Το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό και θα πρέπει να υπάρξει Ελληνική Κυβερνητική παρέμβαση, διότι δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε καύσιμα και φυσικό αέριο αξίας 3.130.000.000 ευρώ από τη Ρωσία και να τα πληρώνουμε και από την άλλη να εξάγουμε κάποια σχετικάμικρής αξίας αγροτικά προϊόντα και να μένουν απλήρωτα.
Εκτός από το επιτραπέζιο ροδάκινο, η φετινή χρονιά δείχνει ότι θα πλήξει και τους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδακίνου. Η πορεία των φορτώσεων της κονσέρβας ροδακίνου, λόγω και της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, είναι πολύ χαμηλή με αποτελέσματα τα κονσερβοποιεία εφέτος να έχουν σημαντικά αυξημένα τα αποθέματα στις αποθήκες τους και να προβλέπεται να επεξεργαστούν τη νέα χρονιά τουλάχιστον κατά 30% λιγότερες ποσότητες πρώτης ύλης.
Οι φορτώσεις του χυμού ροδακίνου είναι σε πιο δραματική κατάσταση σε σχέση με την κομπόστα οπότε και η μεταποίηση συμπύρηνου με κατεύθυνση το χυμό θα είναι μειωμένη . Οι προβλέψεις λοιπόν δείχνουν ότι στο συμπύρηνο ροδάκινο θα υπάρξουν αδιάθετες ποσότητες, από τους παραγωγούς οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την τιμή της πρώτης ύλης και εκτός τούτου θα υπάρξουν ποσότητες που δε θα πουληθούν καθόλου.
Επειδή πιστεύουμε ότι τόσο σημαντικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσα από συσκέψεις, προτείνουμε τη δημιουργία ομάδας διαχείρισης του θέματος η οποία συντονισμένα θα προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων και υλοποίησης μέτρων.
Εμείς σαν Κοινοπραξία μεγάλων Ομάδων Παραγωγών που διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες φρέσκων και μεταποιημένων ροδακίνων, είμαστε στη διάθεση του Κράτους με τις γνώσεις, την εμπειρία και τους μηχανισμούς μας. Θεωρούμε ότι ο χρόνος που απομένει είναι απειροελάχιστος και μόνο εάν κινηθούμε οργανωμένα και με μεγάλη ταχύτητα μπορούμε κάτι να πετύχουμε. Διαφορετικά, η δραματική πτώση του εισοδήματος είναι κατανοητό σε όλους ότι θα προκαλέσει την αντίδραση του αγροτικού κόσμου. Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο και το ενδιαφέρον σας.
Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Ταμπακιάρης Πρόεδρος Κ.Α.Σ.Ο. –Ο.Π.Ο.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου