20090407

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στην ομιλία Χαλκίδη

xalkidis_omiliaΑνοιχτή πολιτική ομιλία πραγματοποίησε την Κυριακή (5/4) στην Βέροια ο βουλευτής Ημαθίας Μιχάλης Χαλκίδης. Στην ομιλία του, μίλησε για όλους και για όλα ενώ η πολυπληθή παρουσία φίλων του ανάγκασε την Τροχαία Βέροιας να διακόψει το ρεύμα εισόδου στην πόλη, προκειμένου να καταφέρουν όσοι προσκεκλημένοι δεν κατάφεραν να μπουν στις «Μορφές», να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί ειδικά γι’ αυτή την περίπτωση.

Ο κ. Χαλκίδης ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στη γενικότερη πολιτική σκηνή του τόπου και σχολίασε την επικαιρότητα. Για άλλη μια φορά, διατύπωσε τη γνωστή του θέση, «όλα στο φως», σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση Παυλίδη, τονίζοντας ότι «ποτέ ξανά στο παρελθόν Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν παρέπεμψε Υπουργούς της».

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ημαθίας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης την τελευταία πενταετία αλλά δεν παρέλειψε και την αυτοκριτική: «κάναμε λάθη, είχαμε παραλείψεις. Το «σεμνά και ταπεινά» του Πρωθυπουργού κάποιοι δεν το εφάρμοσαν. Αλλά αυτό δεν χαρακτηρίζει όλη την παράταξη. Και στο κάτω-κάτω ας αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο: να ξαναζήσουμε μια συνταγή παλιά, δοκιμασμένη 20 χρόνια και αποδοκιμασμένη από όλους σας, ή να κοιτάξουμε, όπως μόνο εμείς με θάρρος και υπευθυνότητα το κάνουμε, να διορθώσουμε τα λάθη, να σπάσουμε τα αποστήματα, να βάλουμε στο περιθώριο αυτούς που βλάπτουν την παράταξη και να πάμε μπροστά;».

Ο Μ. Χαλκίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που δόθηκαν στις επιχειρήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, τονίζοντας ειδικά για την Ημαθία ότι «εντάχθηκαν 80 επιχειρήσεις και ρυθμίστηκαν 400εκ. ευρώ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εγγύηση των 28δις ευρώ που παρέχει η Ελληνική Πολιτεία στις τράπεζες προκειμένου να «ρίξουν ρευστό στην αγορά και να ζεσταθεί η Οικονομία». Στο σημείο αυτό ο Μ. Χαλκίδης τόνισε ότι «ενώ η Αγροτική και η Εθνική ανταποκρίνονται, δεν υπάρχει η ανάλογη ταχύτητα από τις ιδιωτικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο των αναφορών του για το κοινωνικό έργο της Κυβέρνησης, ο Μ. Χαλκίδης στάθηκε στην κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, στην αύξηση του ΕΚΑΣ από 140€ σε 230€, στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας από 311€ που το παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία στο 430€ σήμερα και στα 454€ από 01 Μαΐου 2009. Υπεραμύνθηκε δε της κοινωνικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας με έμφαση: «μήπως είναι ψέμα ότι στηρίζουμε τον άνεργο και τον συνταξιούχο, στηρίζουμε αυτόν που το έχει πραγματικά ανάγκη; Είναι ψέμα ότι δώσαμε διπλό δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους; Είναι ψέμα ότι δώσαμε το επίδομα θέρμανσης 200€ στους ανέργους, νεφροπαθείς, συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους ΕΚΑΣ και συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες; Είναι ψέμα ότι δίνουμε έκτακτο στεγαστικό επίδομα 500€ στους ανέργους για να μπορέσουν να ξεπληρώσουν κάποιες δόσεις τους; Είναι ψέμα ότι δίνουμε στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους έκτακτη ενίσχυση 300€ και 500€; Είναι ψέμα ότι το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής που εμείς θεσμοθετήσαμε λειτουργεί και στηρίζει αυτούς που το έχουν ανάγκη;». Ο Μ. Χαλκίδης ολοκλήρωσε την αναφορά του στα κοινωνικά θέματα λέγοντας: «ας σταματήσουν κάποιοι να διεκδικούν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, είδαμε εξάλλου η κοινωνική πολιτική του Χθες που έφερε τη χώρα».

Ο βουλευτής Ημαθίας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά και στα αγροτικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, μίλησε για τη στήριξη του ΕΛΓΑ και του ΛΑΕΚ και για τα πρόσφατα 500εκ. ευρώ που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στο άνοιγμα της αγοράς της Ρωσίας τονίζοντας ότι «μόνο ο Κώστας ο Καραμανλής, ο σημερινός Πρωθυπουργός, είχε το σθένος και το όραμα να αναπτύξει τέτοιου είδους εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία, σχέσεις που φέρνουν ειδικά στον Ημαθιώτη πολλαπλά οφέλη από τις εξαγωγές των ροδακίνων μας αλλά βέβαια μπορεί να δυσαρεστούν και κάποιους άλλους», αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τη στάση των Η.Π.Α. το τελευταίο διάστημα απέναντι και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στο θέμα της ρύθμισης των πανωτοκίων των αγροτών, στην αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ από 170€ σε 330€, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά «ότι είναι λίγα, στόχος είναι να την αυξήσουμε ακόμα περισσότερο σύμφωνα με τις δυνατότητές μας», αναφέρθηκε στην επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες από 5% σε 12% σε κάποια προϊόντα ενώ τόνισε και την κοινωνική μέριμνα της Κυβέρνησης με μέτρα όπως την κατά 70% επιδότηση επιτοκίου της α’ κατοικίας των αγροτών.

Ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο βουλευτής Ημαθίας έκανε λόγο για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ύψους 3,5δις ευρώ, πρόγραμμα με διπλάσιους πόρους από όσα έδινε το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΠΤΑ (1,7δις ευρώ) ενώ αναφέρθηκε και στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφορά 2007-2013 (Δ’ ΚΠΣ) σύμφωνα με το οποίο το 80% των χρημάτων που θα πάρει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατευθυνθούν υποχρεωτικά στην ελληνική Περιφέρεια. Τέλος σημείωσε ότι κατά το διάστημα διακύβερνησης της Νέας Δημοκρατίας τριπλασιάστηκαν και οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρευρίσκονταν και εκατοντάδες νέες και νέοι, στους οποίους ο Μ. Χαλκίδης, τόνισε με ένταση: «μην αφήνετε κανέναν να κάνει εμπόριο με τις ελπίδες σας. Μην ακούτε κανέναν που σας τάζει λαγούς με πετραχήλια. Μην ακούτε αυτούς που μπαίνουν στα σπίτια σας και σας υπόσχονται διορισμούς με το ΑΣΕΠ. Στο ΑΣΕΠ δεν παρεμβαίνει κανείς. Όσοι διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ το πετυχαίνουν είτε λόγω μορίων είτε λόγω επιτυχίας σε γραπτό διαγωνισμό». Ο βουλευτής παρέμεινε στο θέμα της Εργασίας σημειώνοντας ότι είναι ήδη νόμος του κράτους η ρύθμιση που προβλέπει την «επιδότηση της απασχόλησης» δημιουργώντας 60.000 νέες θέσεις εργασίας και στον δημόσιο τομέα. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο όπως δήλωσε ο Μ. Χαλκίδης θα αρχίσει να υλοποιείται ίσως και μέχρι τις Ευρωεκλογές κατά ένα μεγάλο του μέρος ενώ θα προβλέπει μισθό αντίστοιχο δημοσίου υπαλλήλου κατώτατης βαθμίδας, με παροχή ενσήμων και ασφάλιση.

Ο Μ. Χαλκίδης έκανε επίσης εκτενή αναφορά και στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης αλλά και τις δικές του πρωτοβουλίες στο Νομό Ημαθίας. Μίλησε για τους απολυμένους της Νάουσας τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ρυθμίστηκε ένα θέμα το οποίο οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το έβλεπαν να έρχεται αλλά ποτέ δεν έκαναν κάτι γι’ αυτό». Αναφέρθηκε επίσης στο Δικαστικό Μέγαρο το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού κλάδου και όχι μόνο το οποίο έχει μπει στην τελική φάση κατασκευής του. Ο βουλευτής Ημαθίας μίλησε και για το έργο του Αναρρυθμιστικού Φράγματος Αλιάκμονα στην Αγ. Βαρβάρα, ύψους 34εκ. ευρώ, για τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, έργου ύψους 26εκ. ευρώ, για το δρόμο Πατρίδας – Νάουσας, έργο ύψους 38εκ. ευρώ, για το αρδευτικό Πλατέος και Μελίκης, ύψους 5εκ. ευρώ αντίστοιχα, για τις εργατικές κατοικίες του Δ. Πλατέος οι οποίες πρόσφατα παραδόθηκαν στους δικαιούχους, για την αναστήλωση του Μουσείου της Βεργίνας, ύψους 11εκ. ευρώ (τα 3εκ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί), για το αποχετευτικό της Αλεξάνδρειας, για το κολυμβητήριο της Νάουσας, για την αντικατάσταση του καρκινογόνου αμιάντου από τις στέγες των σχολείων, για την πρόσφατη απόφαση για ίδρυση Μουσικού Σχολείου στη Βέροια, για την θετική πορεία της δημιουργίας νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού στη Βέροια καθώς είναι όραμα του Μ. Χαλκίδη, όπως τόνισε, να γίνει η Βέροια Πανεπιστημιούπολη. Τα έργα αυτά όπως σημείωσε ο βουλευτής «είτε ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας είτε αποτελούσαν πάγιο αίτημα ετών και η Κυβέρνησή μας ήρθε να τα σχεδιάσει και να τα ολοκληρώσει».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μ. Χαλκίδης δεν έκρυψε για άλλη μια φορά την πικρία που ένοιωσε με την μη υπουργοποίησή του. «Είναι φυσικό και θεμιτό κυρίες και κύριοι, όταν δουλεύεις, να θες να ανεβαίνεις και πιο ψηλά. Η υπουργοποίηση δεν ήταν αυτοσκοπός, θα ήταν ευκαιρία για την Ημαθία. «Ρίχτηκε» η Ημαθία και όχι ο Μιχάλης Χαλκίδης. Δεν πειράζει όμως. Από το βουλευτικό μετερίζι θα συνεχίσω τον αγώνα τον καλό, τον καθαρό και τον υπεύθυνο. Ο στόχος είναι υψηλός και ξεκάθαρος, ο αγώνας συνεχίζεται».

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ο βουλευτής Μ. Χαλκίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Όπως όλοι πια καλά γνωρίζουν, κερδίζει αυτός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ακόμα κι αν η ειλικρίνεια και η ευθύτητα δημιουργεί προσωρινή δυσαρέσκεια, ξέρει ο κόσμος να εμπιστεύεται αυτόν που μιλάει έξω από τα δόντια. Ο Ημαθιώτης και η Ημαθιώτισσα με ξέρουν καλά πια.

Επιμένω λοιπόν στους εξής δυο άξονες: πρώτον, αυτοί που με τις παλαιοκομματικές τους νοοτροπίες προσβάλλουν την παράταξη, ας συλλογιστούν τι κέρδος έχουν πραγματικά να το κάνουν αυτό. Τους είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν ότι αν χάσει η παράταξη θα χάσουν κι αυτοί μαζί; Δεύτερον, το ξαναλέω: η σημερινή ομιλία ήταν η πραγματική δημοσκόπηση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο βουλευτής Πιερίας κ. Αντώνιος Καρπούζας, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο πρώην βουλευτής Πιερίας κ. Βαγγέλης Πολύζος, ο Δ/κτης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Δ/κτης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ιωάννης Σιγάλας, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Νομάρχης Πιερίας κ. Παπαστεργίου Γεώργιος, ο Νομάρχης Χαλκιδικής κ. Ζωγράφος Αστέριος, ο Δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Μελίκης κ. Κων/νος Καρέλης, ο Δήμαρχος Απ. Παύλου κ. Αποστόλης Νεστορόπουλος, ο Δήμαρχος Βεργίνας κ. Νίκος Παπαποστόλου, ο Δήμαρχος Ειρηνούπολης κ. Αθανάσιος Σπαθόπουλος, ο Δήμαρχος Αντιγονιδών κ. Αντώνιος Στεργιόπουλος, ο Δήμαρχος Δοβρά κ. Χρήστος Τσιούντας, ο Αρχηγός της Μειοψηφίας του Δ. Βέροιας κ. Χρήστος Σκουμπόπουλος, ο Δ/κτης του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Αργύρης Γκαμπέσης, ο Δ/κτης του Νοσοκομείου Νάουσας κ. Γιώργος Ορφανός, ο Δ/κτης του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Στρατηγός κ. Δημήτριος Κωστογλίδης, ο Δ/κτης του Νοσοκομείου «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» της Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Δ/κτης του Νοσοκομείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» της Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Αποστόλου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Πρόδρομος Ισαακίδης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Ιωάννης Καραγιαννόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ημαθίας κ. Βασίλειος Ζωγράφος, μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς και μέλη Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων του Νομού.Τέλος, με χαιρετισμό τίμησε την εκδήλωση σχεδόν το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου